Uncategorized

Als inkomensconsulent het verschil maken

Inkomen is iets waar iedereen wel mee te maken heeft. Als je geen goed inkomen hebt, is het moeilijk om het leven te leiden dat je zou willen. Toch is een inkomen niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Er zijn meer dan genoeg mensen die helemaal geen inkomen hebben, of een inkomen waarvan het moeilijk is om de eindjes aan elkaar te knopen. Gelukkig is er dan de mogelijkheid om een uitkering aan te vragen en toch een inkomen te krijgen. Maar wie heeft er nu wel of niet recht op een uitkering? Het is aan een inkomensconsulent om dat te beslissen. Zoals je begrijpt, heb je in deze functie dan ook een belangrijke taak. Logischerwijs verdien je als inkomensconsulent een salaris dat hierbij past. Werken als inkomensconsulent? Dan is het goed om contact op te nemen met een detacheerder die gespecialiseerd is op het gebied van gemeentebanen.

De werkzaamheden van een inkomensconsulent

Werken als inkomensconsulent is werken in een functie waar heel wat bij komt kijken. Jij bent degene die bepaalt of iemand wel of niet een uitkering gaat krijgen. Je begrijpt dan ook dat de beslissing die jij neemt een grote invloed heeft op iemands leven. Dit vergt wel een serieuze afweging, waarbij je om te beginnen moet bekijken wat iemand voor inkomen heeft. Aan de hand van deze gegevens ben jij dan degene die bepaalt of een cliënt recht heeft op een uitkering. Is dit het geval, dan bepaal jij hoe hoog deze uitkering daadwerkelijk gaat worden. Het is ook aan jou om te bekijken of de persoon in kwestie wellicht recht heeft op aanvullende mogelijkheden.

De vaardigheden van een inkomensconsulent

Een inkomensconsulent moet altijd scherp en alert zijn. Er is een behoorlijk pakket aan vaardigheden die je in petto moet hebben. Zo zijn goede communicatieve vaardigheden onmisbaar. Het is aan jou om duidelijk te maken waarom iemand wel of niet een uitkering krijgt. Daarbij is het ook belangrijk dat je beschikt over een goed beoordelingsvermogen. Uiteindelijk ben jij degene die bepaalt of iemand een uitkering mag ontvangen of niet. Stel dat het niet doorgaat, dan moet je op een tactvolle manier aan je klant uitleggen wat hier de reden achter is. En hoe ga je ermee om als een cliënt het niet eens is met je beslissing? Niet onbelangrijk: je moet een parate kennis hebben van alle relevante wetten en regels.

Welke opleiding heb je nodig als inkomensconsulent?

Er zijn meerdere opleidingen die je voorbereiden op een baan als inkomensconsulent. Houd er hierbij rekening mee dat je sowieso een HBO-opleiding nodig hebt. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Sociaal Juridische Dienstverlening, Rechten en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Er zijn uitzonderingen waarbij het ook mogelijk is om met een MBO-4 opleiding aan de slag te gaan als inkomensconsulent.

Wil jij werken als inkomensconsulent?Lijkt het jou wel wat om als inkomensconsulent te werken? Neem dan contact op met detacheringsbureau Joinuz. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van banen waarmee je echt iets betekent voor andere mensen. Zij helpen je met het vinden van een baan als inkomensconsulent, maar ook in een van de vele andere functies bij de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een gemeentebaan als jeugdconsulent, in welke hoedanigheid je de jeugd in jouw gemeente helpt aan een goede toekomst. Maar ook andere banen bij de gemeente staan volop voor je klaar bij Joinuz. Schroom dan ook niet om contact op te nemen met deze detacheerders om samen te bekijken wat voor mogelijkheden je hebt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *