Gezondheid,  Lifestyle

De specifieke werking van aminozuren

Sportief en actief als je bent, weet je hoe belangrijk het is om elke dag gezond en verantwoord te eten. Als je dagelijkse maaltijden voldoende vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen bevatten, komt je lichaam niets te kort en kun jij zowel geestelijk als lichamelijk goed presteren. Wil je iets meer weten over de bestanddelen van je voeding, zonder dat het verhaal té scheikundig wordt? Dan vertellen we je graag iets meer over aminozuren als L-Tyrosine en stoffen die van aminozuren worden gemaakt, zoals Carnosine.

Welke belangrijke aminozuren kennen we?

Eiwitten worden door je lichaam samengesteld uit losse aminozuren. In de chemie kennen we vele honderden aminozuren, maar je lichaam maakt slechts gebruik van een twintigtal voor de aanmaak van eiwitten. Planten, dieren en schimmels doen dat ook en het blijkt dat deze twintig aminozuren wijdverbreid zijn in de levende natuur. Dat is uiteraard gunstig, omdat we dan zeker weten dat ons voedsel alle noodzakelijke bouwstoffen bevat. Van de twintig aminozuren zijn er acht die we niet zelf kunnen maken. Deze essentiële aminozuren moeten in ons voedsel voorkomen.

Komen aminozuren in gelijke hoeveelheden voor?

Als je elk aminozuur beschouwt als een Lego-bouwsteentje, waarvan je lichaam eiwitten bouwt, verwacht je misschien dat we van elk bouwsteentje dezelfde hoeveelheid nodig hebben. Niets is minder waar. Sommige aminozuren zijn duidelijk oververtegenwoordigd. Dat zijn de aminozuren die altijd in je voeding horen te zitten. Hoe krijgen we de optimale samenstelling? Door gevarieerd te eten met een dieet dat bestaat uit plantaardig en dierlijk voedsel. Hoe zit het dan met vegetariërs en veganisten? Zij kunnen zonder meer voldoende van elk aminozuur binnenkrijgen, maar moeten vaak iets meer moeite doen. 

Het belang van L-Tyrosine

L-Tyrosine is een aminozuur en een belangrijke bouwsteen van onze lichaamseiwitten. L-Tyrosine is een niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat je lichaam het in principe zelf kan aanmaken. Waaruit maakt je lichaam voldoende L-Tyrosine? Hiervoor gebruikt het Fenylalanine, wat zelf een essentieel aminozuur is. Toch is het belangrijk om voldoende L-Tyrosine in je voeding te hebben. Voor kinderen mag je zelfs zeggen dat L-Tyrosine essentieel is omdat kinderlichamen onvoldoende L-Tyrosine kunnen aanmaken. L-Tyrosine is niet alleen belangrijk voor de vorming van eiwitten. Het speelt ook een rol in je schildklier, zorgt voor een goede werking van je zenuwstelsel en is betrokken bij de aanmaak van belangrijke stoffen als adrenaline.

Beta-Alanine en Carnosine

Carnosine is een stofje, opgebouwd uit twee aminozuren. Deze aminozuren zijn Histidine en Beta-Alanine. Het zorgt voor de aanmaak van voldoende spierweefsel en heeft een rol in de bestrijding van onnodige ouderdomsverschijnselen. Bij beschadigingen aan je bloedcirculatiesysteem helpt carnosine je lichaam om sneller en beter te herstellen. De naam Carnosine bevat het woord ‘carno’, wat je misschien doet denken aan ‘carnivoor’, oftewel vleeseter. Je vindt het dan ook voornamelijk in dierlijk voedsel. Als je wil dat je lichaam genoeg carnosine aanmaakt, dan kan het verstandig zijn om Beta-Alanine als supplement te slikken. Het kan namelijk voorkomen dat je daar net te weinig van in je voeding aantreft. Dit is veel minder het geval met het andere bouwsteentje van Carnosine, Histidine. 

Supplementen van gegarandeerde topkwaliteit

Carnosine, Beta-Alanine en L-Tyrosine kun je als hoogwaardig supplement aan je voeding toevoegen. Bij een bedrijf als Body Supplies kun je deze en andere supplementen van topkwaliteit eenvoudig online bestellen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *